Norveç'te çığlar ardı ardına düştü

Norveç'in Troms bölgesinde son haftalarda yaşanan yoğun kar yağışının ardından bir dizi çığ meydana geldi. Dört kişinin hayatını kaybettiği bilinen çığlar ciddi olarak değerlendirildi.

norway avalanche

Geçtiğimiz Cuma günü düşen çığlar ülkede gündem oldu. Reinøya'da bir eve çığ düşmesi sonucu iki kişi öldü, Lyngen'de beş yürüyüşçüden oluşan bir gruptan bir kişi çığda öldü ve Nordreisa'da ise bir kişi çığda öldü.

Redningsselskapet'ten (Norveç Deniz Kurtarma Topluluğu) gelen tekneler, diğer küçük tekneler ve hatta bir Hurtigruten gemisi arama ve kurtarma çalışmalarına yardım etti.

Düşen çığ sonucu hayvanlar ve binalar da denize sürüklendiği için başka kurban olup olmadığı henüz bilinmiyor. Norveç medyasında şu ana kadar hayatını kaybettiği bilinenlerin tamamının Norveç'te ikamet etmeyen yabancı uyruklular olduğu bildirildi.

Troms'ta meydana gelen çığ ve ölümlerin ardından Norveç Su Kaynakları ve Enerji Müdürlüğü (NVE), insanları dağlardan uzak durmaları konusunda uyardı.Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre çağrıları yineledi.

"Durum ciddi ve hala belirsiz. Tehlike uyarısı verilen bölgelere çıkmamak için yetkililerin ve yardım birliklerinin tavsiyelerine uymak artık çok önemli. Ülkenin birçok yerinde önemli bir çığ riski var ve bu nedenle herkesi NVE'nin çığ uyarılarına uymaya davet ediyorum," dedi Støre.

Çok fazla dağın ve kışın çok fazla karın olduğu bir ülke olan Norveç'te, çığlar sık görülüyor. Mart sonu ve Nisan başı çığ için yüksek riskli dönemlerdir.

NVE, sel ve heyelan uyarılarıyla birlikte ayrıntılı çığ tahminini yayınlıyor. Hava tahmini uygulamalarında genellikle ciddi çığ riski uyarılarıda yapılıyor.

Web sitesi varsom.no uluslararası standartlara dayalı olarak çeşitli bölgeler ve sıradağlar için çığ tehlike seviyesini vermektedir.

NVE, Kuzey Norveç'teki durumun şu anda "oldukça istikrarsız" olduğunu ve risk düzeyini 4'e veya aşırı yükseğe çıkardığını söylüyor.

Uzmanlar son çığları "son derece tehlikeli" olarak nitelendirdi ve çığların saatte 100 km'yi aşan hızlarla düştüğünü ve birkaç bin ton ağırlığında olduğunu belirtti.

Kaynak ve Fotoğraf: https://www.lifeinnorway.net/northern-norway-avalanches

Daha yeni Daha eski