Dünyanın en çok yağış alan yeri

Hindistan'ın Meghalaya eyaletindeki Mawsynram köyü dünyanın en çok yağış alan yeri olarak biliniyor.

Mawsynram köyü, dünyadaki en yüksek ortalama yağışa sahiptir. Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Khasi Tepeleri'ndeki bir dağın üzerine kurulmuş olan köy, yılda 11.861 mm yağmur alıyor. Şiddetli yağış, Bangladeş'in vadilerinden ilerleyen ve kuzeye doğru hareket ettikçe aşırı nem toplayan hava akımlarından kaynaklanıyor. Ortaya çıkan bulutlar Meghalaya'nın dik tepelerine çarptığında, atmosferdeki daralmış boşluktan dolayı sıkışıyor ve artık nemlerini tutamayan bulutlar bölgede neredeyse sürekli yağmura neden olur. Musonun en yoğun olduğu iki ay olan Haziran ve Temmuz'da Mawsynram'a ortalama 6.985mm yağmur yağıyor.

Mawsnyram’da açık havada çalışan işçiler genellikle bambu ve muz yaprağından yapılmış şemsiyeleri kullanırlar. Knup olarak bilinen geleneksel Khasi şemsiyelerini, işçiler çift elle çalışabilmeleri ve şiddetli yağmurlarda bölgeyi kasıp kavuran şiddetli rüzgarlara dayanabilmeleri açısından tercih ediliyor.

Meghalaya bölgesinde aşırı yağıştan dolayı kaya düşmeleri ve heyelanlar sık sık meydana geliyor. Muson yağmurları nedeniyle büyük onarım çalışmaları yapmak imkansızdır, ancak bölge sakinleri, yağmur mevsiminin sona erdiği zaman iş makinelerinin getirilebileceği Ekim ayına kadar yolları beden gücüyle açmaya çalışıyor. Yolları beden gücüyle açan işçiler günde 2,60 dolar kazanıyorlar.

Bölgenin en büyüleyici ve güzel özelliklerden biri, yağmurla ıslanmış vadiler boyunca uzanan "yaşayan köprüler". Yüzyıllardır yerel halk, birkaç yıl içinde çürüyen insan yapımı ahşap yapılardan çok daha uzun süre dayanan doğal köprüler oluşturmak için kauçuk ağaçlarının köklerini kullanıyor. Köprüler kendi kendini güçlendiriyor ve kök sistemleri büyüdükçe zamanla daha sağlam hale geliyor.

Kaynak ve Fotoğraflar: https://www.theatlantic.com/photo/2014/08/meghalaya-the-wettest-place-on-earth/100797

dünyanın en çok yağış alan yeri

dünyanın en çok yağış alan yeri

dünyanın en çok yağış alan yeri

dünyanın en çok yağış alan yeri

dünyanın en çok yağış alan yeri

Daha yeni Daha eski