Avrupa'da aşırı sıcak hava dalgası etkili oluyor

Avrupa’da sıcak hava dalgası etkili oluyor. Aşırı sıcak havadan dolayı orman yangınları meydana gelirken, birçok ülkede sıcaklık rekorları kırıldı.

Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'daki itfaiyeciler, hafta başından bu yana binlerce hektarlık alanı harap eden ve birkaç kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Fransa'nın güneybatısındaki Gironde bölgesindeki sahil kasabası Arcachon'daki itfaiyeciler, Salı gününden bu yana 10.000 hektardan (24.700 dönüm) fazla yer kaplayan iki orman yangınını kontrol altına almak için çalışıyor. 1.200 itfaiyeci ve beş uçağın görev yaptığı itfaiye ve kurtarma servisinden bir yetkili, “Bu çok zor bir iş” dedi.Fransa'nın batısındaki sıcak hava dalgasının Pazartesi günü daha da güçlenmesi bekleniyor ve sıcaklıklar 40°C’nin üzerine çıkabilir.

İspanya'da ise, itfaiyeciler, 45.7'C'ye ulaşan olağandışı yüksek sıcaklıklardan sonra bir dizi orman yangını ile mücadele ediyor. Bölgenin acil servisleri bir tweet'te, Malaga ilinde Kuzey Avrupalı ​​turistler arasında popüler bir kasaba olan Mijas yakınlarındaki büyük bir orman yangını nedeniyle 3.000'den fazla kişinin evlerinden tahliye edildiğini söyledi. Kastilya ve Leon'un orta bölgesinde ve kuzeyde Galiçya'da da orman ayngınları meydana geldi.

Portekiz’de kuvvetli sıcak hava etkisini gösteriyor. Sıcaklıklar yer yer 40°C’nin üzerine çıktı. Ülkede yılın başından Haziran ortasına kadar toplam 39.550 hektarlık (98.000 dönüm) alan orman yangınları tarafından tahrip edildi, bu alan geçen yılın aynı döneminde yangınların yerle bir ettiği alanın üç katından fazla. Geçen hafta çıkan yangınlarda bunun neredeyse üçte ikisine eşdeğer bir alan yandı. Portekiz Sağlık Bakanlığı, 7-13 Temmuz tarihleri ​​arasında sıcak hava dalgası nedeniyle 238 kişinin öldüğünü ve bunların çoğunun hastalıkları olan yaşlı insanlar olduğunu söyledi.

Fransız Alpleri'ndeki yetkililer, Avrupa'nın en yüksek dağı olan Mont Blanc'a giden dağcıları, “olağanüstü iklim koşulları” ve “kuraklık” nedeniyle tekrarlayan kaya düşmeleri nedeniyle gezilerini ertelemeye çağırdı. Çağrı, İtalya'nın en büyük Alp buzulunun bir bölümünün ayın başında çökerek, yetkililerin iklim değişikliğini suçladığı bir felakette 11 kişiyi öldürmesinin ardından geldi.

Kaynak ve Fotoğraflar: https://www.aljazeera.com/gallery/2022/7/17/photos-wildfires-rage-as-parts-of-europe-battle-record-heatwave

europe heat wave

europe heatwave

europe heat wave

Daha yeni Daha eski