Aşırı sıcak hava dalgası etkili oluyor

Pakistan’ı aşırı sıcak hava dalgası vurdu. 

Pakistan Meteoroloji Departmanının yaptığı açıklamada Jacobabad kentinde sıcaklık Cumartesi günü 51°C’ye kadar ulaştı. Bu değerle Cumartesi günü dünyadaki en sıcak nokta Jacobabad oldu.

Pakistan’da 18 Mayıs'tan itibaren sıcak havanın biraz daha kuvvetlenmesi bekleniyor. Hava durumu uzmanları ülkede aşırı sıcakların bir hafta daha sürmesini bekliyor. Cumartesi günü yayınlanan bir bildiride, Pencap Okulu Eğitim Departmanı tüm bölge eğitim yetkililerinden çocukları sıcak hava dalgasından korumak için gerekli tüm önlemleri almalarını istedi.

Öte yandan Pencap Genel Sekreteri (CS) Kamran Ali Afzal, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Twitter mesajında, insanlardan evden çıkarken yanlarında şemsiye ve su şişesi taşımalarını istedi.

CS, "Evden çıkmadan önce başınızı, boynunuzu ve yüzünüzü örtün" dedi.

Kavurucu sıcak sırasında, çoğu insan sıcağı yenmek için bol su kullanır. Ancak CS, mesajında ​​insanları su ve elektriği kötüye kullanmamaya çağırdı. Önümüzdeki hafta boyunca insanların mümkün olduğunca evde kalmaları gerektiğini dile getirerek, su ve meşrubat kullanmalarını istedi.

Afzal, önümüzdeki hafta ülke genelinde şiddetli sıcak hava dalgalarının beklendiğini bildirdi. Meteoroloji Dairesi, önümüzdeki hafta hava yoğunluğunun artması nedeniyle Pencap'ın üst kesimlerinde gündüz sıcaklığının normalin 7-9 derece üzerinde olacağını tahmin etti."

CS, "Güney ve orta Pencap'ta gündüz sıcaklıkları gün boyunca normalin 6 ila 8 derece üzerinde olacak, ancak enerji talebinde daha fazla azalma olasılığı var" dedi.

Halk, okulların kapatılmamasına ilişkin genel sekreterin Twitter mesajlarında endişelerini dile getirdi. Bir twitter kullanıcısı, Güney Pencap'ın uzak bölgelerinin 50 santigrat derecenin üzerinde gözlemlediğini ve bu durumun ortasında hükümetin masum çocukların okula gitmesini düşünmesi gerektiğini CS'ye yanıtladı.

Başka bir kullanıcı, CS'ye yedi yaşındaki torununun okuldan dönerken kolera, sıcak çarpması ve suçiçeği geçirdiğini bildirdi.

Ayrıca, çok sayıda ebeveyn, hükümeti aşırı hava koşulları nedeniyle erken tatilleri duyurmadığı için eleştirdi. 45 yaşındaki Syed Sheraz Shah, Minute Mirror'a konuşurken, “Bu kavurucu sıcakta her gün okula giden üç çocuğum için endişeleniyorum” dedi. Çocuklarını okuldan döndüklerinde her gün yarı baygın bulduğunu söyledi.

Cuma günü erken saatlerde CS, Rescue 1122'yi yüksek alarma geçirirken, il ve ilçe afet yönetimi yetkililerini, hastaneleri harekete geçirdiğini duyurmuştu. Tüm ilçe yetkililerine kendi bölgelerinde geçici su içme noktaları ve erken müdahale merkezleri kurmaları talimatını verdi.

Talimatları takiben, Lahor'daki bölge idaresi en az 62 sıcak hava dalgası merkezi kurdu. Lahore komiser yardımcısı Umar Shair Chatha'ya göre, şehir yönetimi WASA ile işbirliği içinde şehirde 30 noktada su tankerleri kurdu. Şehir yollarında vatandaşlara temiz içme suyu sağlandığı belirtildi.

Kaynak: https://minutemirror.com.pk/mercury-reaches-51-in-jacobabad-43144

Fotoğraf: https://twitter.com/realzaidzayn/status/1525398493354860544

Harita: https://twitter.com/KeraunosObs/status/1525547060639965185

https://twitter.com/Mediavenir/status/1525772464059457536

pakistan heatwave

pakistan heatwave

pakistan heatwave

pakistan heatwave

Daha yeni Daha eski