Avustralya'da sel felaketi

Avustralya’da seller ve fırtınalar etkili oluyor. Ülkenin New South Wales eyaletindeki sel felaketinin ardından şiddetli yağış, dolu yağışı ve kuvvetli rüzgarların Queensland eyaletini vurması bekleniyor.

Queensland'in güneydoğusunda iki büyük fırtına hücresi oluştu. Şiddetli yağış, dolu, kuvvetli rüzgar ve muhtemel ani sel ile bölge için şiddetli bir gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yapıldı. Brisbane, Bundaberg, Gympie, Lockyer Valley ve Gold Coast’ın yağmur ve gök gürültülü fırtınalardan etkilenmesi bekleniyor.  Brisbane nehri, Lockyer ve Laidley dereleri için sel uyarısı verildi.

Queensland’ın yanı sıra, NSW sakinlerine de sel uyarıları yapıldı. Meteoroloji Bürosu, yağışlı ve öngörülemeyen koşullar konusunda uyardı. BOM'dan Jane Golding, Sidneylilerin en azından önümüzdeki birkaç gün boyunca riskli hava koşullarına hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

"Ne yazık ki önümüzdeki birkaç gün için NSW genelinde yağışlı, fırtınalı, sel üreten hava koşulları bekliyoruz, ancak haftanın ilerleyen günlerinde hava koşullarında bir miktar iyileşme olabilir" dedi.

NSW eyaletinde 700'den fazla sel kurtarma operasyonuyla şimdiden 15.000'den fazla yardım çağrısı yapıldı. Pazar günü Sidney'in batısındaki Hawkesbury ve Nepean Vadisi'ndeki yerleşimler için alarm seviyesine geçildi.

Şiddetli yağış Colo Nehri'nde yeniden seviye yükselmesine neden oldu. Eyalet Acil Durum Hizmetleri Hawkesbury Birimi, Pazar akşamı büyük sel seviyesine (10.7m) ulaşan Putty Road'da büyük sel olabilir, uyarısı yaptı. Şiddetli yağmurun Sidney'den Illawarra boyunca ve aşağı Canberra'ya kadar olan bölgeyi kaplaması bekleniyor.

NSW Eyaletinin kuzeyinde, Byron Körfezi'nin 50 km kuzeybatısındaki Uki'ye 1086 mm yağmur yağdı. Bölge yakınlarında ise Kunghur'da 933 mm yağış miktarı kaydedildi.

Meydana gelen sellerde pek çok insan evini kaybetti veya mülkü hasar gördü, iş kaybı yaşayan bölge sakinleri önlerinde zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Kaynak ve Fotoğraflar: https://www.news.com.au/technology/environment/nsw-chaos-as-flood-warnings-renewed-rain-continues/news-story/14f16d24702cabcc208c4f88db06f2c9

australia flood

australia flood

australia flood

Daha yeni Daha eski