Sibirya'da orman yangınları rekor kırdı

Son haftalarda Doğu Rusya'da eşi benzeri görülmemiş yangınlar büyük bir hızla devam ederken, yangınlardan en çok Sibirya'nın Yakutia bölgesi etkilendi. Rusya’da, etkili olan kavurucu yaz sıcaklıkları ve tarihi bir kuraklık nedeniyle şiddeti artan orman yangınları yaşanırken, ülkede bu yıl orman yangını rekorları kırılıyor. Dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olması gereken Yakutia bölgesinde 300'den fazla orman yangını halen devam ediyor.

Sibirya'da, sıcak ve kuru hava, atmosfere dev duman bulutları ve yüz milyonlarca ton ısı tutucu karbondioksit salan yaygın orman yangınlarının alevlenmesine yardımcı oldu.

Çoğu çiftçi olan bölge sakinleri, orman yangını mahsullerini tüketmeden önce ellerinden geleni hasat etmeye çalışsalar bile, benzeri görülmemiş yangınlarla mücadele ediyor.

Son günlerde uzmanlar, Sibirya orman yangınlarının dünyadaki diğer tüm orman yangınlarının toplamından daha büyük olduğunu keşfettiler. 16 Ağustos itibariyle, yılın başından bu yana yangınların kapladığı alan 17.08 milyon hektara ulaştı. Bu alan Portekiz'in neredeyse iki katı büyüklüğünde bir alan ve yangınlar büyümeye devam ediyor. Bu devasa boyut, kayıtlı uydu gözlem tarihinde bir ilk oldu.

Ülkenin diğer bölgeleriyle birlikte güney Urallar'da Irkutsk bölgesinde Yakutia’da katastrofik yangınlar ormanları yakmaya devam ediyor. Greenpeace Rusya'nın ormancılık uzmanı Alexei Yaroshenko, 2021'in Rusya'nın en kötü yangın yılı olan 2012'yi geçebileceğini tahmin ediyor. Bilim adamlarına göre, Kuzey Sibirya, Kanada ve Kuzey Kutbu gibi dünyanın geri kalanından üç kat daha fazla hızla ısınıyor .

NASA'ya göre, Rusya'nın Sibirya bölgesindeki bu devasa orman yangınlarından çıkan duman, kaydedilen tarihte ilk kez olabilecek şekilde Kuzey Kutbu'na ulaştı. Yangınlar o kadar şiddetliydi ki, duman bulutları Moğolistan, Kanada Nunavut bölgesi ve Grönland'a da sıçradı.

Yangınlardan dolayı Sibirya’da bütün şehirler duman içinde kaldı. Rusya'da yollar ve havaalanları kapatıldı ve binlerce kişi tahliye edildi. Siberian Times'ın bildirdiğine göre, Temmuz 2021'in ortasında Saha'nın başkenti Yakutsk sakinleri 300'den fazla ayrı orman yangınından çıkan dumanı soluyordu .

Sibirya, soğuk kışlarıyla daha iyi biliniyor olabilir, ancak yaz orman yangınlarına yabancı değil. Ve son birkaç yazdır, bu yangınlar özellikle Rusya'nın uzak kuzeydoğu bölgesinin neredeyse iki katı olan Saha Cumhuriyeti'nde olağanüstü şekilde etkili oldu.

Sibirya'da Nisan ayı sonlarında başlayan ve hızlanan 2021 yangın sezonu Haziran ayı ortalarında çarpıcı bir şekilde Ekim ayına kadar bitmeyebilir. Yine de Avrupa Birliği'nin Dünya gözlem programından elde edilen veriler, bu yaz ki orman yangınlarından kaynaklanan karbon kirliliğinin şimdiden 2020'nin iki katından fazla olduğunu gösteriyor.

Geçen yıldan farklı olarak, Sibirya orman yangınları son derece kuzeyde tundraya yayıldı, bu yılki yangınlar bölgenin daha güneydeki, çoğunlukla çam, ladin ve karaçamdan oluşan tayga ormanlarında yoğunlaşıyor. Rus itfaiye bilimcisi Elena Kukavskaya bir e-postada, "Saha için kesinlikle en zorlu yıllardan biri" dedi ve şu ana kadar yakılan alanın zaten 2020'deki toplam yanmış alanla eşit olduğunu belirtti.

Sibirya’da binlerce itfaiyeci, tarım işçisi, asker ve diğer acil durum çalışanları, yangınla mücadele çabalarına katkıda bulunuyor. Birçok şehirde yetkililer, yangınlarla mücadele etmek için daha fazla gönüllü gerekirken ve yangınlarla mücadele için daha fazla mali kaynak gerekiyor.

Greenpeace Rusya, orman yangınları ile mücadele etmek için gönüllü itfaiyeciler, yerel yetkililer ve bölge sakinleriyle güçlerini birleştiriyor. Son günlerde, Greenpeace personeli ve gönüllülerinden oluşan bir ekip, Ladoga Gölü bölgesindeki Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Doğal Rezerv Korucuları'ndan itfaiyecilere katılarak yerel gönüllülere ve Hava İtfaiyesi Devlet Servisi'nin Ladoga Shkhery Ulusal Parkı'ndaki orman yangınlarıyla mücadele etmesine yardımcı oldu.

“Yıllardır yetkililer ve kanaat önderleri yangınların normal olduğunu, tayganın sürekli yandığını ve bunu sorun etmeye gerek olmadığını söylüyorlar. Greenpeace Rusya'da ormancılık uzmanı olan Alexei Yaroshenko, "İnsanlar buna alıştı" dedi .

Ancak Greenpeace Rusya'ya göre, bu benzeri görülmemiş felaket ülke için yeni bir gerçeklik. Yangınları önlemek veya en azından ölçeğini azaltmak için acilen güçlü önlemler alınması çağrısında bulunanlar, Rus hükümetine bir dizi önlem gönderdiler.

ABD'nin batısında, 2020'de orman yangınlarından sert şekilde etkilenen 90'dan fazla ilçeyi inceleyen Harvard Üniversitesi araştırmacılarına göre, orman yangını dumanı ve Covid-19 çok tehlikeli bir kombinasyon . Giderek daha fazla kanıt, arabalardan, fosil yakıtlardan veya yangınlardan kaynaklanan hava kirliliğinin vücudun solunum virüslerine direnme kabiliyetine zarar verdiğini ve potansiyel olarak insanları devam eden COVID-19 pandemisine karşı daha savunmasız hale getirdiğini gösteriyor.

Sürdürülebilir ormancılık ve orman yangını koruması, Greenpeace Rusya ve ortakları tarafından ülkede etkin çevre ve iklim koruma önlemleri için geliştirilen sistemik bir değişim planı olan Rusya'nın Yeşil Anlaşması'nın bir parçasıdır. Öneri, halk ve politika yapıcılar arasında destek kazanıyor.

En son IPCC iklim raporu ayrıntılarına göre, daha sıcak bir gelecek şimdiden kilitlenmiş durumda. Ancak hükümetlerin, kirletici endüstrilerden kaynaklanan iklimi tahrip eden emisyonları hızla kesmek ve doğayı korumak ve eski haline getirmek için yapacağı kararlı iklim eylemi, havanın ne kadar ısınacağını belirleyecektir.

Ormanların korunmasına yönelik ekonomik kesintileri durdurmanın, ormanlarımızla yaşayan yerel toplulukları dinlemenin ve insanlığı ve iklimimizi korumak için ulusal ormancılığı desteklemenin zamanı geldi.

Kaynak: https://www.greenpeace.org/international/story/49171/russia-record-breaking-fires-siberia

https://www.nationalgeographic.com/environment/article/siberias-massive-wildfires-are-unlocking-extreme-carbon-pollution

Fotoğraflar: https://www.nationalgeographic.com/environment/article/siberias-massive-wildfires-are-unlocking-extreme-carbon-pollution

siberia forest fire

siberia forest fire

siberia forest fire
Daha yeni Daha eski