ABD'yi aşırı sıcak hava dalgası vurdu

ABD’nin batısını aşırı sıcak hava dalgası vurdu. Sıcaklıklar rekor seviyelere çıktı, çok sayıda orman yangını meydana geldi.


Bu hafta sonu ABD'nin batısını vuran sıcak hava dalgası özellikle iç ve çöl bölgelerini etkiliyor. Yetkililerin aşırı sıcak hava uyarısı yapmasının ardından orman yangınları çıktı.

Cuma günü, California'daki Death Valley Ulusal Parkı şaşırtıcı bir şekilde 54°C'lik bir sıcaklık kaydetti. Bu değer doğrulanırsa, Furnace Creek çöl bölgesinin 57°C'ye ulaştığı Temmuz 1913'ten bu yana Abd ve Dünya’da kaydedilen en yüksek sıcaklık olacak.

Tahoe Gölü'nün 72 kilometre kuzeyinde Beckwourth Complex’te düşen iki yıldırım orman yangınına neden oldu. Kaliforniya'nın kuzeyindeki dağlık bölgelerde şimdiden bir düzineden fazla evi yok eden birkaç büyük yangın görüldü. Yangınlar, yaklaşık 2800 kişi için tahliye emri ve uyarılarının yanı sıra yaklaşık 518 kilometrekarelik Plumas Ulusal Ormanı'nın kapatılmasına neden oldu.

Yangın bilgi memuru Lisa Cox, Cuma günü, yükselen sıcak havanın kendi yıldırımını oluşturan devasa, dumanlı bir pirokümülüs bulutu oluşturduğunu söyledi.

Cox, itfaiyecilerin yangını söndürmek için genellikle daha soğuk ve daha nemli gecelerden yararlandığını, ancak sıcaklık ve düşük nem oranının asla azalmadığını belirtti. 1.200'den fazla itfaiyeciye uçaklar da yardım etti. Ancak yangının ilerlemeye devam etmesi bekleniyor. Bölgede hava o kadar kuruydu ki, uçaklardan düşen suyun bir kısmı yere ulaşmadan buharlaştı.

Bölgede arazinin kuru yakıtla dolu olması ve rüzgarların kanyonlara esmesi yangınları büyüttü. Alevler yer yer 31 metreye kadar yükseldi ve itfaiyeciler evleri korumak için dozerlerle yangınları önlemek için hatlar oluşturuyor.

Sadece yüzde sekizi kontrol altına alınan yangın, itfaiye yetkililerinin daha iyi gözlemler yapmasından sonra çarpıcı bir şekilde 222 kilometrekarelik bir alana kadar yükseldi.

Kalirforniya’nın yanı sıra güçlü rüzgarlar tarafından büyüyen Oregon eyaletindeki yangın, Cumartesi günü Klamath County kasabası Sprague Nehri yakınlarındaki Fremont-Winema Ulusal Ormanı'ndan geçerken alanını 311 kilometrekareye çıkardı.

Oregon'daki bu orman yangını, Kaliforniya'ya elektrik taşıyan iletim hatlarını tehdit ettiği için potansiyel elektrik kesintisi konusunda uyarılar yayınlandı.

Nevada'nın en büyük enerji sağlayıcısı olan NV Energy, bölgedeki elektrik iletim hatlarını etkileyen sıcak hava dalgası ve orman yangınları nedeniyle müşterilerini elektrik tasarrufu yapmaya çağırdı.

Güneydoğu Washington'da, Umatilla Ulusal Ormanı civarında çıkan orman yangını 155 kilometrekareye ulaştı. Kuzey ve orta Idaho'daki itfaiye ekipleri, toplam 160 kilometrekarelik bir alanı kaplayan üç yıldırım kıvılcımıyla çıkan yangınla mücadele ediyorlar.

Hava durumu uzmanları önümüzdeki günlerde de kuvvetli sıcak havanın devam edeceğini belirtirken, yetkililer orman yangınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istiyor.

Kaynak ve Fotoğraflar: https://www.cbc.ca/news/world/california-wildfires-heath-wave-west-coast-1.6097963

us wildfires

us wildfires

us wildfires
Daha yeni Daha eski