Avustralya'da sel felaketi yaşanıyor

Avustralya’da rekor yağışlar düştü, sel felaketi yaşandı.

Avustralya'nın New South Wales (NSW) eyaletinde etkili olan aşırı yağışlar sel ve su baskınlarına yol açtı. NSW Polis ve Acil Durum Hizmetleri Bakanı David Elliott bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, NSW'nin özellikle kuzeydeki on altı bölgesinin "felaket bölgesi" olarak ilan edildiğini acil servislerin, selde mahsur kalanları kurtarma dahil olmak üzere 640 yardım çağrısına yanıt verdiğini belirtti.

Sidney'in batısındaki selden etkilenen bölgelerde yaşayanlar, şiddetli yağışların en büyük barajın taşmasına neden olmasının ardından bir gecede tahliye edildi.

NSW Başbakanı Gladys Berejiklian, bölgede böylesine kuvvetli yağışın ve selin "100 yılda bir" yaşandığını ve ulusal felaket ilan edildiğini söyledi. Batı Sidney'deki bazı yerlerde Cuma sabahından bu yana 300 milimetreden fazla yağmur kaydedildi. Halen devam eden yoğun sağanaklarla birlikte yağış rekorlarının kırıldığı açıklandı.

NSW Meteoroloji Bürosu (BoM), Greater Western Sydney'in bir parçası olan Penrith'in büyük şehir merkezini içeren Nepean Vadisi'nde, Warragamba Barajı'nın taşması sonucu nehir seviyelerinin yükseldiğini ve Nepean ile Hawkesbury nehirleri boyunca son 50 yıl içinde en kötü sel felaketinin yaşanabileceği konusunda uyardı.

Şiddetli sel, Sidney'in yaklaşık 400 kilometre kuzeyindeki Macquarie Limanı'nın bazı bölgelerini ve yakınlardaki birkaç kasabayı da etkiledi. Yerel bir televizyon, Mondrook  kasabasındaki  bir kır evinin sel sularına kapıldığını rapor etti.

Meteoroloji Bürosu taşkın operasyonları müdürü Justin Robinson, "Bu şiddetli sel felaketi, çok uzun bir süredir görebileceğimiz en büyük sellerden biridir" dedi.

Şimdiye kadar NSW'de 13 tahliye merkezi açıldı. Kötü havanın hafta ortasına kadar süreceği tahmin edildiği için daha fazla tahliye bekleniyor.

Kaynak: https://www.dw.com/en/australia-orders-flood-evacuations-after-record-rainfall-in-sydney/a-56943770

Fotoğraflar: https://www.smh.com.au/national/nsw/floods-across-sydney-and-nsw-20210321-h1uqtt.html

flood australia

flood australia

flood australia

Daha yeni Daha eski