Rusya uzaya uydu gönderdi

Rusya uzaya hava durumu ve iklimi izlemek için uydu fırlattı. 

Roscosmos uzay ajansı, Pazar günü Kazakistan'daki Baykonur kozmodromundan, Rusya'nın Kuzey Kutbundaki iklimini izlemek için, ilk uydunun uzaya gönderildiğini açıkladı.

Uzay ajansı şefi Dmitry Rogozin, Pazar günü Twitter'dan, fırlatmanın rutin olduğunu yazdı. Roscosmos yaptığı açıklamada, "Arktika hidrometeorolojik ve iklim izleme uzay sistemi, Kuzey Kutbu bölgesindeki iklim ve çevreyi izlemek için tasarlanmıştır." dedi.

Uzay ajansı, izleme sisteminin düzgün çalışması için en az iki uyduya ihtiyaç duyacağını belirtti. Sistemin bir parçası olarak, Dünya yüzeyi ve Arktik Okyanusunun tüm hava koşullarında 24 saat izlenmesinin mümkün olacağı belirtildi.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin bildirdiğine göre, ikinci Arktika-M uydusunun 2023'te fırlatılması planlanıyor.

Kuzey Kutbu'nun ekonomik kalkınması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temel hedeflerinden biri olarak biliniyor. Kuzey Kutbu, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Norveç gibi diğer ülkeler tarafından gözlenen devasa petrol ve gaz rezervlerine sahip.

İngiliz bilim adamları geçen ay buzun dünya çapında "en kötü iklim ısınma senaryolarına" denk bir oranda kaybolduğunu bildirdi. 

Edinburgh ve Leeds üniversiteleri ile University College London'dan gelen ekip, son otuz yıldaki en büyük kayıplardan bazılarının Arktik Denizi buzullarından olduğunu buldu.

Kaynak: https://www.themoscowtimes.com/2021/02/28/russia-launches-its-first-arctic-monitoring-satellite-a73097

Fotoğraf: https://www.nasaspaceflight.com/2021/02/russias-soyuz-2-launches-arktika-m-1

russia weather climate satellite
Daha yeni Daha eski