Norveç’te yine heyelan meydana geldi

Norveç’te yine heyelan meydana geldi.

Kuzey Norveç’te geçen Çarşamba 650 metre çapında meydana gelen heyelandan dolayı, 8 ev deniz sularına gömülmüştü. Heyelanda neyse ki can kaybı ve yaralanan olmadı. Dünya basınında büyük yankı uyandıran ve Alta kenti yakınlarında meydana gelen bu heyelandan sonra, bölgede ikinci bir heyelan daha meydana geldi.

Önceki heyelan bölgesinin yakınında bulunan yol, ikinci heyelanda çöktü. Yerel yetkililer, toprak kaymasının “önemli” olduğunu söyledi. Yeni heyelanın boyutlarının 30-40 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 50 metre çapında olduğu tahmin ediliyor.

Çarşamba günkü heyelandan bu yana yol kapalı olduğu için, karayolunda trafik yoktu. Yerel polisler bu son toprak kaymasında hiçbir ev, bina veya insanın zarar görmediğini belirtti. Bununla birlikte, görüntülerin kuzey Norveç'te ve ülkenin diğer heyelana elverişli bölgelerinde yaşayanlar için endişe yaratması bekleniyor.

İkinci heyelanı kimse görmedi. Yolun kapanması nedeniyle, kaymanın ne zaman gerçekleştiği tam olarak bilinmemektedir. Norveç Su Kaynakları ve Enerji Direktörlüğü (NVE) kıdemli mühendisi Anders Bjordal, bu şaşırtıcı görüntüleri bir drone ile çekti.

“Bu toprak kaymasını drone olmadan hiçbir yerden göremezsiniz. Cuma sabahı erken saatlerde bir güvenlik görevlisi denizde bir ses duydu ve büyük dalgalar gördü.” Tehlikeli bölgeye kimsenin girmemesi için ilk heyelandan sonra bölgeye iki görevli yerleştirildi.

Yetkililer son olaydan sonra ikinci heyelana şaşırmıyorlar. Norveç Su Kaynakları ve Enerji Direktörlüğü, Çarşamba günkü olaydan sonra bölgede birkaç küçük heyelan konusunda uyarıda bulunmuştu.

Pazar akşamından itibaren birkaç uzman bölgeyi incelemeye başlayacak. Uzmanlar Çarşamba günkü büyük toprak kaymasının nedenini bulmayı ve insanların bölgeye tekrar girmesinin ne zaman güvenli olacağını tahmin etmeyi amaçlıyorlar.

Çalışma Pazar gününe kadar başlayamaz çünkü alanın ilk önce temizlenmesi gerekiyor. Hafta sonu boyunca, Altafjord'daki enkazın kaldırılması için çaba gösteriliyor ve bu durum nakliye için bir tehlikeye neden olabilir. Çalışmalar karayolunun kapalı olması nedeniyle güçleşiyor, bu yüzden bölgeye tek erişim deniz yoluyla yapılıyor.

Anders Bjordal “Pazar akşamı bölgede bir jeoteknikçi ve bir sondaj kulesi olacak. Pazartesi sabahı bölgeyi araştırmak için planlama ve sondaj yapmaya başlıyoruz. O zaman bu heyelan tehlikesinin dağa doğru uzanıp uzanamayacağını açıklayacağız ”dedi.

Kaynak ve Fotoğraflar: https://www.lifeinnorway.net/second-landslide-destroys-road-in-northern-norway

norway landslide

norway landslide

norway landslide
Daha yeni Daha eski