Abd'de dev orman yangını devam ediyor

Abd'de dev orman yangını sürüyor.

Abd'nin Arizona eyaletine bağlı Tucson kenti yakınlarında Santa Catalina Dağlarında çıkan orman yangını 8 gündür devam ediyor. 5 Haziran'da yıldırım düşmesi sonucu meydana gelen orman yangınında şu ana kadar 9.000 dönüm alan kül olmuş durumda.

Bighorn ismi verilen yangın son günlerde bölgede 40°C'ye ulaşan sıcaklıklar ve rüzgarlar nedeniyle daha fazla yayıldı. Yüzlerce bölge sakini Tucson kentinin kuzey bölgelerinden kaçmak zorunda kaldı. Tahminciler, Bighorn gibi yangınların daha da yayılması ve yeni yangınların hafta sonu boyunca tutuşması için tehlike olduğunu söylüyor. Kaliforniya, Nevada, Colorado, New Mexico ve Batı Teksas'da alevler bildirilirken, Ulusal Orman Yangını Koordinasyon Grubu'na göre Arizona, güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden en büyük yangınlara sahip.

Bighorn Ateşine atanan kamu bilgi görevlisi Adam Jarrold “Bu ateş başlangıçta gerçekten karmaşıktı. Araziler süper dik, süper kayalık bu yüzden itfaiyecilerimizin maalesef yerde olması çok güvenli değil, bu nedenle bu yangına daha çok helikopterler ve uçaklarla müdahale ediliyor ”dedi.

Pima İlçesi Şerif Departmanı, yangın tehlikesi olan sakinlerin zamanında güvenliğe kavuşmasını sağlamak için Catalina Dağlarının kuzey eteklerinde kapıdan kapıya gitti. Yakınlarda yaşayan insanlar durumu yakından izlemeli ve zorunlu tahliye emirleri genişletilirse ayrılmaya hazır olmalıdır. Bölgenin dört bir yanından 400'den fazla itfaiyeci yangını kontrol altına almak ve daha fazla yapıya zarar vermesini önlemek için Bighorn Yangınına yaklaşıyor.

Bölgede yapılan tahliye bildirisinde, “Koronavirüsten dolayı konut sakinleri hasta olanlarla yakın temastan kaçınmalı ve yer değiştirirken halk sağlığı önerileri uygulamalıdır. Acil durum kitinizi alın. Aileniz için benzersiz ihtiyaçları veya evcil hayvanlar ve hayvancılık için özel ekipmanı unutmayın” denildi.

Cuma öğleden sonra, Pima İlçe Acil Durum Yönetimi Ofisi ve Pima İlçesi Şerif Departmanı tahliye durumunu düşürerek daha önce tahliye edilen sakinlerin evlerine dönmelerine izin verdi. Ancak, insanların uyanık ve hazırlıklı olmaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

Güneybatıdaki diğer önemli yangınlar arasında her ikisi de Kaliforniya'daki Ventura County'de yanan Elizabeth Fire ve Lime Fire bulunmaktadır. Cal Fire'a göre, Lime Fire 900 dönümlük yangının etrafında zorunlu tahliyeleri olan ikisinden daha büyük.

AccuWeather Kıdemli Meteorolog Alex Sosnowski, "Yeni yangın potansiyeli ve mevcut yangınların hızla yayılması Cumartesi günü Güneybatı'da artacak" dedi. "Bu kez ana tehdit alanı iç kısımdaki Büyük Havza'ya daha fazla odaklanabilir."

Cuma günü öğleden sonra saat 13:00 civarında PDT, Kaliforniya, Sacramento İlçesinde yeni bir yangın olan Grant Fire'nın çıktığını duyurdu. Dört saat içinde, yangın %60 kontrol altına alınsa da, 5.000 dönüm üzerinde yangını etkili oluyor. Yangından kaynaklanan hasarın videosu, kalan bitki örtüsünde kömürleşmiş alanları ve hala yanan küçük alevleri gösteriyor. Kaliforniya'nın Fresno İlçesinde, Hog Fire adı verilen yeni bir yangın daha çıktı ve Cuma günü saat 17.00 civarında 500 dönüme ulaştı.

Yetkililer bölgede 50-60 km/saate kadar ulaşan rüzgarlar beklendiğinden dolayı ateş ve mangal yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Bu rüzgarların birkaç kıvılcımı dakikalar içinde hızla yayılan bir yangına dönüştürebileceği belirtildi.

Uzmanlar bölgede sıcak ve kuru hava koşullarıyla, zaman zaman kuvvetli esmesi beklenen rüzgarlardan dolayı orman yangını tehlikesinin devam edeceğini belirtti.

Kaynak: https://www.accuweather.com/en/severe-weather/bighorn-fire-forces-evacuations-near-tucson-arizona/757344

Fotoğraflar: https://tucson.com/news/local/evacuation-order-lifted-for-bighorn-fire-near-tucson/article_de4d0550-acb3-11ea-bb86-6b13e32c80ea.html


bighorn fire usa

bighorn fire usa

bighorn fire usa
Daha yeni Daha eski