Avustralya'da orman yangınları kontrol altına alınamıyor

Avustralya'da etkili olan sıcak hava nedeniyle orman yangını sayısı artıyor.

Binlerce itfaiyeci şu anda ülkenin en kalabalık kenti Sydney'e yakın olmak üzere, Avustralya'nın doğu sahilinde 140'dan fazla orman yangınıyla mücadele ediyor. Sydney yakınlarında 37 kilometrelik bir hat boyunca etkili olan orman yangınına mega yangın ismi verildi. Ülkede gelecek hafta bir sıcak hava dalgasının beklenmesinden dolayı, orman yangınlarının daha da artacağı ve yangın bölgelerine yakın yerlerde yaşayanların evlerini terketmeleri söylendi. 

Orman yangınları Avustralya’da sık görülüyor. Ancak bilim adamları bu yılki yangın sezonunun küresel ısınmanın neden olduğu uzun süreli kuraklık ve iklim koşulları nedeniyle daha erken ve daha yoğun olduğunu söylüyorlar.

Sıcaklıkların 40°C'yi geçtiği ülkenin en büyük kenti Sydney haftalarca gökyüzünü turuncuya çeviren toksik dumanlarla sarıldı. Yeni Güney Galler, Queensland, Victoria, Güney Avustralya, Batı Avustralya ve Tazmanya eyaletlerinde ise yangınlar azalıyor. Sidney, New South Wales eteklerinde meydana gelen 'mega yangın' bir araya gelen birkaç yangından kaynaklanıyor. Gospers Mountain mega yangını olarak da bilinen yangın, 335.000 hektardan daha büyük ve söndürülmesi haftalar alabilir.

Yeni Güney Galler İtfaiye şefi Rob Rogers ulusal yayıncı ABC'ye şunları söyledi: ''Bu yangınları durduramayız, koşullar kolaylaşana kadar yanmaya devam ederler ve sonra onları söndürmek için elimizden geleni yapmaya çalışırız.'' Ancak meteoroloji bürosu, rüzgarların zaten yangın alanlarına doğru estiğini ve görünüşte yağmurun yangınları etkilemeyeceğini söyleyerek sert bir uyarı verdi. Hava durumu servisi ekledi: 'Büyük New South Wales yangınları şu anda söndürmek için çok büyük. Fakat gökyüzünü turuncuya döndüren çok büyük miktarda duman üretiyorlar.'

Daha kuzeyde, Bundamba, Queensland çevresindeki yerleşimleri tehdit eden bir yangında çarpıcı görüntüler ortaya çıktı. Ateş, kuru rüzgarlarla beslenen kuru otlakta hızla ilerliyor. Bölge sakinlerine, Queensland yetkilileri bölgeden derhal ayrılmalarını söyledi. Koşulların çok tehlikeli olduğu, itfaiyecilerin yakında yangının ilerlemesini engelleyemeyeceği belirtildi. Ayrıca yangın, güzergahı üzerinde bulunan tüm canlı yaşamını tehdit ediyor.

Doğu Avustralya’nın çoğunda kuraklık nedeniyle son üç aydır her gün noktasal yangınlar başladı. 600'den fazla ev yıkıldı ve yangın krizi Eylül ayında başladığından beri altı kişi öldü. Bu durum, neredeyse 200 kişinin öldüğü 2009 yılında Avustralya’nın en ölümcül yangın mevsiminden daha az etkili gibi gözüyor. Fakat 2019 yılındaki yangınların doğaya daha fazla tahribat yarattığı belirtiliyor. Bu yangın sezonunda toplamda iki milyon hektar yandı ve 2.200 itfaiyeci mevcut yangınlardaki alevlerle mücadele etmeye devam ediyor.

Kaynak ve Fotoğraf: https://metro.co.uk/2019/12/07/firenado-tears-across-australian-bush-toxic-smoke-shrouds-sydney-11406011

australia forest fire
Daha yeni Daha eski